ANALYSE – Na een heel rustig voorjaar hielden valutamarkten vorige week toch even de adem in. Het stond al zo goed als vast dat de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente met een kwart procentpunt zou verlagen. Maar hoe zou de bank vooruitblikken op de rest van het jaar? Een iets hogere inflatieprognose wijst erop dat de rente op zijn vroegst in september nog een tandje verder omlaag gaat.

Het Europese rentebesluit is echter binnen zeven dagen volledig ondergesneeuwd door het verrassende vooruitzicht van parlementsverkiezingen in Frankrijk en een opmerkelijke koersbijstelling van de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve heeft woensdagavond laten weten dat er niets verandert aan de verwachtingen voor de economische groei en de arbeidsmarkt in 2024.

De inflatie blijft echter wat hoger dan voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse koepel van centrale banken graag zou zien. Aanvankelijk sorteerde de Federal Reserve voor op drie renteverlagingen in het lopende jaar. Maar bij de bijeenkomst van woensdagavond werd duidelijk dat de beleidsrente in 2024 waarschijnlijk slechts éénmaal omlaag gaat.

Lees ook: Fed houdt rente stabiel en geeft aan dat er maar één verlaging komt dit jaar – Wall Street tikt records aan door laag inflatiecijfer

Opvallend genoeg gaf die boodschap de euro eindelijk weer een duwtje in de rug. Veel handelaren hadden er namelijk op gerekend dat de Amerikaanse beleidsrente dit jaar helemaal niet meer omlaag zou gaan. Door de aankondiging van Powell verbetert de concurrentiepositie van de euro.

Amerikaanse renteverlaging is goed nieuws voor president Biden én de euro

De berichten van de Federal Reserve zijn goed nieuws voor de zittende president Joe Biden. Als de rente bij de vergadering in september omlaag gaat, krijgt de economie – en dus ook zijn verkiezingskansen – een duwtje in de rug.

Aan de andere kant profiteerde ook de euro van de opmerkingen van de Amerikaanse centrale bank. Deze munt had de afgelopen dagen juist een paar flinke tikken gekregen door oplopende politieke onzekerheid.

In Frankrijk was de grote zege van Rassemblement National (RN) tijdens de verkiezingen voor het Europees parlement namelijk aanleiding voor premier Emmanuel Macron om in eigen land parlementsverkiezingen uit te schrijven.

De radicaal-rechtse partij haalde 31,4 procent van de stemmen. Dat is ruim dubbel zoveel als Renaissance: de partij van Macron haalde slechts 14,6 procent van de stemmen.

Op valutamarkten ging de aandacht al snel uit naar wat de mogelijke komst van een nieuwe regering betekent voor de Franse financiën.

Franse schatkist loopt leeg: gevaar voor de euro

De Franse staatsschuld is ongeveer even groot als de omvang van de economie, ook wel het bruto binnenlands product (bbp) genoemd. Daarmee staat het land er beduidend minder goed voor dan bijvoorbeeld Duitsland en Nederland, waar die verhouding uitkomt op respectievelijk circa 60 en 50 procent.

Bovendien stroomt er veel meer geld uit de Franse schatkist dan dat er binnenkomt. Vorig jaar kwam het begrotingstekort uit op 5,5 procent van het bbp. Dat is veel meer dan de begrotingsnorm van 3 procent, die de Europese Unie officieel hanteert.

Na het centrale bank-geweld van de afgelopen dagen ziet het ernaar uit dat er zowel in Europa als de Verenigde Staten pas na de zomer een nieuwe renteverlaging komt. Het ligt dan ook voor de hand dat de aandacht in de valutawereld de komende weken weer verschuift naar de Franse politiek.

Het gevaar dat het begrotingstekort in Frankrijk onder een nieuwe regering nog verder oploopt, kan de komende weken ervoor zorgen dat de euro opnieuw een stapje terug doet.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.

LEES OOK: Britse pond reageert opvallend kalm op vooruitzicht van winst Labour bij Britse verkiezingen